De Frisa XV is genomineerd voor woonboot van het jaar 2020!

stemmen voor de publieksprijs kan op: woonbootvanhetjaar.nl

Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-8
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-11
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-7
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-9
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-7
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-24
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-9
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-2
De tekst van het jury bezoek:

Als ze willen, kunnen ze binnen een halfuur vertrekken – het meer op. Woonschip Frisia XV biedt de ultieme waterwoonbeleving van woonhuis en vakantiewoning ineen. Maar het samengesteld gezin van 9 dat hier woont, weet de mogelijkheden van het schip nóg beter te benutten.

In deze boot heeft elk gezinslid z’n eigen plek; best een uitdaging, als je met z’n negenen bent. Overal in het schip zijn kleine hoekjes gecreeërd, zodat alle zeven kinderen tegelijk hun huiswerk kunnen maken. De slaapkamers in het voorschip – het afsluitbare domein van de jeugd – zijn compact, om ruimte te creëren voor een voorlounge, bovenlounge en bioscoop. Het hart van het schip is de woonkeuken met hangbank, eetbank, tafel en kookeiland met dj-set en dansvloer. Op verschillende dekken kunnen diner en feest tegelijk plaatsvinden. “Als we met vrienden afspreken, zitten we bijna altijd bij ons”, vertelt de oudste dochter.

De opdracht aan architect Egbert Duijn was helder: géén donker jacht-interieur! De Frisia is uitgevoerd als luxe woning met een moderne nautische sfeer. Zo is het dek gemaakt van kunstteak – gemaakt van de schillen houtafval die achterblijven bij het op maat maken van tropisch hardhout. Ook de raampartijen hebben een eigen verhaal. Triple glas wordt nog niet in scheepskozijnen geleverd. Maar om onderweg een paar dagen met je accu te kunnen doen, is een hoge isolatiewaarde belangrijk. Er zat niets anders op dan de Frisia te voorzien van woningkozijnen.

In de stuurhut kun je op digitale schermen de energieopbrengst van de zonnepanelen en warmtepomp aflezen. De hut is kantoor voor vier werkplekken, waarvan er twee héél knus achter de trap zijn ingebed. Ook in het gastenverblijf getuigen een opklaptafel en schuin weglopende trap van vakmanschap en vernuft. De nieuwe nautische schoorsteen verbergt de kachelpijp en de buitenunit van de installaties. Al dat uitzoekwerk voor het optimaal varende, buitengewoon duurzame en ultiem comfortabele schip was een uitdaging voor de architect. Het is hem gelukt om overal de beste mogelijkheid boven water te halen.

Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-21
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-23
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-20
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-19
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-26
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-4
FRIS-3
FRIS-4
FRIS-7
FRIS-8
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-14
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-13
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-16
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-15
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-10
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-22
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-3
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-6
Frisia-XV-Egbert-Duijn-Cas-Oorthuyskade-1-5
meer info op projectpagina
opdracht

Varend woonschip

opdrachtgever

particulier

realisatie

2018-2020

fotograaf

nieuwsgierig? ― © Egbert Duijn