↓
De Frisia XV is een varend schip geweest en is dat ook na de verbouwing gebleven. Dehoofdmotoren zijn hergebruikt, maar zijn zaken als de generator, de boegschroef, de spudpalen, de ankerlieren, de navigatie en de besturing zijn allemaal vernieuwd. De generator zorgt, als er geen walaansluiting is, voor de elektriciteit. Er kan meerdere dagen, met alle nieuw toegevoegde installaties inclusief tanks, op het accupakket geleefd worden, zonder gebruik te hoeven maken van de generator. Een hele hoge isolatiewaarde gekoppeld aan triple glas, een warmtepomp, een wtw-installatie en gecombineerd met een dak vol pv en triple-solar panelen maakt dit schip bijzonder duurzaam. De investering in het zonnepanelen- en accupakket zorgt er ook voor dat dit schip veel elektra kan bufferen overdag om dat daarna gedurende meerdere dagen te gebruiken. De installatie is zo ingeregeld dat er zo autonoom mogelijk van walaansluitingen gewoond kan worden. De duurzaamheid is uiteraard met een sterk ‘groen oog’ uitgekozen, maar draagt ook zeker bij aan het wooncomfort.
Het schip biedt met de verscheidenheid aan buitenruimtes en de grote raampartijen maximaal contact met het water. Met guur weer kijk je door de grote raampartijen naar de golven. Bij mooi weer staan de (schuif)puien volledig open en kun je kiezen voor een beschutte plek achter de verschansing op het voordek of op het lage achterdek. De overdekte zitplek met eettafel op het bovendek biedt maximaal uitzicht en is wat intiemer. Voor feestjes en waterpret is het grote achterdek. Dit gezin beoefent allerlei vormen van watersport. Met de dekkraan kan de bijboot en ander drijvend materiaal aan boord gehesen worden. Dit kunnen ze zowel doen op de eigen ligplek als tijdens kun vakanties die ze varend op het eigen schip doorbrengen. Na de eerste proefvakanties de afgelopen tijd, is het doel om veelvuldig op pad te gaan met de Frisia XV.
Dit samengestelde gezin met kinderen in uiteenlopende leeftijden vraagt om een schip dat plekken biedt voor ieder individu. Plekken om je rustig terug te trekken, maar ook om samen te komen met grote gezelschappen. Daarom is ervoor gekozen om het domein van de kinderen in het beneden-voorschip, het vooronder, te voorzien van kinderhutten en een los gastenverblijf, waar iedereen zich kan terugtrekken. Op diverse plekken zijn haken in het plafond, zowel binnen als buiten, voor hangstoelen en hangmatten. Daarnaast bezit het schip een voorlounge, een bovenlounge, een bioscoop en een grote woonkeuken. Op de gang in het achterschip zijn separate werkplekken ingericht. Maurice en Sandrine kunnen in het stuurhuis werken en dat afsluiten van de rest van de bedrijvigheid. Centraal in het schip is de woonkeuken met een hangbank, een eetbank en een kookeiland met dj-set. Deze ruimte heeft gewoon een lekkere overmaat voor de grote eettafel en een dansvloer voor feestjes.
Het schip is afgewerkt als een luxe woning. Maar heeft door de keuze van materialen een maritieme uitstraling gekregen. Buiten is op alle terrassen een kunst teakdek aangebracht. Dat zorgt voor een warme en comfortabele sfeer. Omdat de vloer bij de grote puien binnen doorloopt is een bijpassend eiken strokenparket geselecteerd, met een tekening die zorgt dat de lengtelijnen van het teak doorlopen. Op de intensief gebruikte plekken is een gemêleerde gietvloer aangebracht. In het interieur is een samengestelde duurzame teakoplossing gebruikt voor alle bladen. Het is een geschild product van teak dat door verlijming een eigen tekening krijgt. Dit is een restproduct wat voorkomt dat teveel teak gebruik moest worden. Teak hout wordt gewonnen in kwetsbare bossen. Voor fronten van de meubels zijn bijpassende teak-a-like fineren gevonden die dezelfde olieafwerking hebben gekregen als de bladen. Dit gecombineerd met de witte fronten zorgt voor een mooie mix tussen karaktervol teak en neutraal materiaalgebruik. Zo geven de meubels de ruimte kleur zonder te overheersen. Het was nadrukkelijk niet de bedoeling om een houten jacht-interieur te maken. Het volledige interieur is maatwerk geworden. Dit zorgt voor eenheid in het hele schip.
Om het schip varend te maken is er veel onderzoek gedaan naar een tussenvorm tussen het authentiek houten stuurhut met traditionele navigatie en een (super) jacht interieur. Dit heeft geresulteerd in een grotendeels digitale besturing en navigatie gecombineerd met de optie om essentiële onderdelen ook handmatig/analoog te kunnen bedienen. Zo is een compacte cockpit ontstaan die comfortabel is in gebruik, maar die niet de hele ruimte van de stuurhut en lounge domineert. Op de digitale schermen is, naast de navigatie en besturing, ook de status van de tanks, de spudpalen, de energie opbrengst en zelfs beveiliging en camera’s ten bate van het varen en aanleggen af te lezen.
De nieuw schoorsteen biedt ruimte aan de kachelpijp en de buitenunit van de installaties. Het schip is getooid met een Nederlandse vlag aan één zijde en aan de andere kant een Belgische conform de beide nationaliteiten die uitgevoerd worden. Recent zijn M&S op dit voormalig feest- en partijenschip in het huwelijk getreden. In de periode van de lockdown vormde de Frisia XV een plek om met gasten veilig te varen en er letterlijk een huwelijksboot van te maken. de lockdown vormde de Frisia XV een plek om met gasten veilig te varen en er letterlijk een huwelijksboot van te maken.
Varend woonschip
particulier
2018-2020
nieuwsgierig? ― © Egbert Duijn