tuinderspad

150 woningen rond een boomgaard tussen moestuin en stadspark @ heren 5 architecten

Tuinderspad 0030
7 stadsblokken verbonden door lommerijke houten gallerijen

De oversized galerijen worden ook buitenruimte en zorgen voor een dorpsgevoel in dit betrekkelijk grote wooncomplex in Alkmaar. De huizen zijn herkenbaar en de gallerij wordt niet annoniem door de individuele ruimte die daar nog ingericht kan worden. 

Door het AIA is het Tuinderspad uitgeroepen tot het mooiste gebouw van Alkmaar in de periode van 2000-2015! Lees hier het jury rapport.

De jury is bij het Tuinderspad onder de indruk van het bescheiden, terughoudende karakter van de architectuur. De kracht van dit complex dat ontworpen is door Heren 5 architecten ligt in de combinatie van zorgvuldig ontworpen woonblokken, aantrekkelijke woningplattegronden en de besloten ligging in een fraai ontworpen parkachtige tuin. De open hoeken tussen de blokken, waardoor extra daglicht tot in de tuin kan doordringen, benadrukken het vriendelijke karakter van het complex. Hier is een woonproject gecreëerd dat voor een breed publiek van uiteenlopende leeftijden en achtergronden toegankelijk is. Met zijn combinatie van gebouwarchitectonische bescheidenheid en landschapsarchitectonische kracht, vormt het project een welkome verrijking van de bestaande wijk en is het een positief voorbeeld van wijkvernieuwing.

opdracht

150 woningen

ontwerpteam

Egbert Duijn, Bas Liesker en Jeroen de Vries, Marika Groenewegen ism H+N+S landschapsarchitecten en ABR @ heren 5 architecten

aannemer

Teerenstra bouw bv

constructeur
fotograaf
realisatie

2011

nieuwsgierig? ― © Egbert Duijn