tabakspaadje

sociale huur ‘villa’s’ met een rieten kap voor ouderen @ heren 5 architecten

TABA-02
TABA-04
TABA-06
half verdiepte hof voor laren

Aan het Tabakspaadje worden sociale huur ‘villa’s’ met een rieten kap gerealiseerd voor ouderen in opdracht van Woningbouwvereniging Laren. Ze liggen in een half rond en iets verdiept hof waardoor een karakterestiek en overzichtelijke gezamenlijke ruimte ontstaat waar fietsenberingingen lager liggen dan entrees. Zo kun je vanaf je voordeur over de fietsenbergingen heen kijken waar een geintegreerde bank in zit en sedum op het dak ligt. De curve die de woningen gezamenlijk maken verkleinen de schaal van het project naar een menselijke maat en zorgen voor contact in het hof en ruim privé terras aan achterzijde.

TABA-03
TABA-05
tabakspaadje

De hoogte van de nok van de curve volgt het bestemmingsplan waardoor de rieten kap als wulpse vorm over de woning ligt. De woningen staan in een collectief onderhouden tuin. Het half verdiepte hof zorgt voor een semi-private zone bij de voordeuren van de woning.

De woningen hebben een secuur proces doorlopen met de omwonenden van de ontwikkeling en gezorgd dat naar aanvankelijk veel verzet een soepel vergunningsproces is doorlopen omdat met alle bezwaren op voorhand rekening is gehouden. Buurtparticipatie die succesvol genoemd kan worden, zeker in deze omgeving van mondige buren.

opdracht

22 woningen

ontwerpteam

Egbert Duijn, Anton de Gruyl, Bas Liesker en Camiel du Saar @ heren 5 architecten

constructeur

Heijm de Heer

realisatie

2011

Bouwmanagment

nieuwsgierig? ― © Egbert Duijn