bew-metaal-kathedraal
een kathedraal

Ook anno nu een groeiproject.

Een van mijn eerste projecten is een broedplaats voor theater, ateliers, evenenmenten en happenings in Utrecht. Ik ben in samenwerking met John Kusters gevraagd de Metaal Kathedraal te verduurzamen, te renoveren en goed bruikbaar te maken. Maar hoe maak je van een droom van een ander een concreet project?

De Metaal Kathedraal is een project van ondernemende kunstenaars (Maureen Baas en Abel Tattje) die een monumentale kerk om willen toveren tot plek waar het aangenaam vertoeven is en waar dromen gerealiseerd kunnen worden. Ze steken hun nek uit en investeren enorm veel energie in deze plek. Ze beschikken over een aanstekelijk optimisme en geloven in de kansen die deze plek hun gaat bieden. Een groot deel van hun tijd gaat op het moment zitten in het enthousiast maken van participanten waar de lokale overheid een belangrijke van is. Wij zijn inmiddels believers!

Maar hoe maak je van deze droom een project waar je keuzes in maakt met visie? Hoe zorg je ervoor dat de duizend ideeen van deze creatievelingen in een logische volgorde en met beleid worden uitgevoerd? John en ik zijn de contouren van een projectteam aan het vormen om alle bestaande energie maximaal te kunnen gebruiken. 

Cultureel ondernemen betekent voor ons nu ook dat we een verdienmodel moeten ontwerpen voor dit specifieke project. Hoe bepaal je de kosten die je advies waard zijn voor een organisatie die zelf ook nog zoekt naar inkomsten? In hoeverre maak je je zelf voor dit project succes afhankelijk?