CAN, fase1, Boven ‘t Y, Amsterdam

Een parkeergebouw op een winkelpassage met transparante baksteen gevel als dynamisch lichtgevend kunstobject voor Amsterdam Noord @ Heren 5 architecten

CAN1-06
CAN1-12
De Opgang 0092
ventilerende baksteen

Bij dit gebouw is het gelukt om bovenop een 2 laags winkelpassage een parkeergebouw te maken dat voorzien is van natuurlijk daglicht en natuurlijke ventilatie zodat er zo min mogelijk installatie nodig zijn. Dat is mogelijk doordat de gevel van de parkeergarage 45% open is zodat de uitlaatgassen en mogelijk rook bij brand vanzelf wegblazen. Tussen de parkeerbanen zitten openingen die als grote vide/schoorsteen functioneren, maar belangrijker nog is de gevel. Samen met Leebo en constructeur Corsmit is een gevel van baksteen ontwikkeld speciaal voor dit project. Elke baksteen is in ophangsysteem geplaatst waardoor het mogelijk is om per steen subtiel in positie en kleur te varieren. Zo onstaat een gebouwtypisch en rijk gevelpatroon dat prefab als panelen is aangeleverd. De warme terracotta kleuren geven het utilitaire gebouw een warme en rijke uitstraling. Ook in het donker straalt het baksteen warmte uit als het aangestraald wordt met de utititaire verlichting. De reflectie oogt als een warme straalkachel. Doordat dit zo'n krachtig effect had is er contactgezocht met het Amsterdams fonds voor de kunsten en is een paar kunstenaars gevonden die met dit fenomeen elke tl in het gebouw stuurbaar hebben gemaakt middels programmering. Zo is het mogelijk om elke lamp als opgloeiende pixel aan te sturen en lichtbeelden te maken die dynamisch en typisch voor dit gebouw zijn.

CAN1-05
Picture 069
CAN1-04
CAN1-01
Picture 021
De Opgang 0119
De Opgang 0046
winkelen, wonen en parkeren

Door grote vides te maken die van boven tot onder door het gebouw snijden worden winkelpassage, de woning gallerij en alle parkeerlagen visueel verbonen en komt er lucht en licht door het hele object.

opdracht

40 appartementen, 800 parkeerplaatsen en 8600 m2 BVO commerciëel

opdrachtgever

ING Real Estate | Ymere

ontwerpteam

Egbert Duijn, Jeroen Atteveld, Charitas van der Heide, Jan Klomp, Klaas-Hein Veenhof ism Bouwstart @ heren 5 architecten

aannemer
bouwfysica/installatie
fotograaf

Sander Meisner | Kees Hummel

realisatie

2010

nieuwsgierig? ― © Egbert Duijn